sobota 26. listopadu 2011

Lázně

Teď bych chtěla napsat něco o lázních. Spousta rodičů nedonošených dětí ani neví, že má na něco takového nárok. Ani my jsme to nevěděli, upozornila nás na to Raná péče. Ze začátku jsme váhali, protože lázeňský pobyt trvá cca 6 týdnů až 8 týdnů, aby měly lázně nějaký účinek a být mimo domov 6 týdnů, se nám moc nechtělo. Ale nebylo nad čím přemýšlet, když bylo jasné, že by to Adámkovi mohlo pomoct. A tak jsme na jaře 2009 rozjeli shánění informací a vyřizování.  Adoušek v té době už chodil celkem dobře, ale měl neustále problém se stabilitou do schodů, na rovině často padal, zakopával, špičky vtáčel k sobě a jemná motorika také nebyla nejlepší. Navštívili jsme neurologa pana doktora Severu, který nám velmi ochotně napsal doporučení ,  které jsme zaslali na pojišťovnu  a zhruba po dvou měsících nám přišlo vyjádření,  že nám byly lázně schváleny. V dopise bylo přímo uvedeno datum nástupu a seznam, co by jsme  se sebou měli mít. Podmínkou bylo, že musí mít dítě za sebou zubní prohlídku (asi aby ho nebolely zuby) a musí být zdráv. To už si nepamatuji přesně, ale možná muselo být i potvrzení od praktického lékaře, že je dítě zdravé .  Shodou okolností si Adámek asi 14 dní před tím urazil při pádu na asfalt kus zubu a zbytek mu museli vytrhnout, takže zubní prohlídku jsme měli za sebou. Ten pád byl opět důsledkem značné nestability, Adámek málo zvedal nožičky a občas zakopával o  špičky.
Lázně pro nás měly ohromný přínos a kdyby to bylo bývalo možné jeli bychom ještě jednou, ale jelikož už jsem byla v lázních těhotná a na jaře se nám narodil Štěpánek, tak už to možné nebylo.
Jaké procedury jsme podstoupily:
  • Parafínové zábaly – na nožičky mu přikládali roušky nasycené parafínem, tím nožičky krásně prohřáli a uvolnili pak následovala
  • Masáž dolních končetin
  • 3x týdně byl bazén
  • 3x týdně cvičení s fyzioterapeutkou – různé protahování, cvičení na míči nebo jiných balančních pomůckách většinou formou hry, protože v té době jsme už Vojtovku necvičili
  • Koupele v jodobromové vodě
  • Perličková koupel
Manžel za námi dojížděl skoro každý víkend, za příplatek mohl bydlet s námi na pokoji. Podnikali jsme různé výlety a i když se ze začátku zdálo být těch 6. týdnů nekonečných celkem rychle  to uteklo. Účinky byly vidět  už když jsme odjížděli z lázní, Adámkova stabilita, hrubá motorika, jemná motorika se dost zlepšila a dokonce se i rozpovídal. Před lázněmi neuměl Adámek třeba vyjít sejít schody, po lázních bez problémů. Opravdu všem vřele doporučuji, i když máte ze začátku strach, tak není opravdu čeho se bát a navíc ty výsledky stojí zato.
Jinak víc  o Klimkovicích na http://www.sanatoria-klimkovice.cz
Pár fotek z lázní na  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1248853159985.30150.1789160567&type=1&l=667ed46054


Více zde: http://predcasnatka.webnode.cz/news/lazne/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat