sobota 26. listopadu 2011

Nootropika

Rozhodla jsem se napsat první článek o nootropikách, tedy látkách povzbuzujících mozkovou činnost.  Je to oblast, která zajímá dost maminek. My jsme začali nootropika užívat někdy kolem dvou let, kdy jsme měli pocit, že  se  Adámek začíná vzdalovat svým vrstevníkům. Adámek do roka odpovídal korigovanému věku, ale chodit začal až kolem 18. měsíce korigovaně. Tím jak se opozdila chůze, tak se opozdil i celkový vývoj, protože vývoj je psycho-motorický a tak psychika velice souvisí s motorikou.
Bylo to období, kdy jsme se rozhodli, že už nechceme dál čekat, na to jak se bude čím dál víc vzdalovat vrstevníkům, místo toho, aby je doháněl. V první řadě jsme kontaktovali ranou péči, na jejich doporučení jsme si našli nového neurologa, psychologa (kterého jsme poté ještě jednou vyměnili), zkusili  jsme   hipoterapii, homeopatii, plavání, lázně a další věci, o kterých se zmíním v dalších článcích.  Mimo jiné jsme zkusili právě i nootropika.
Nootropika = Chytré drogy - SMARTDRUGS
(Nootropic) neboli nootropika jsou potravinové doplňky urychlující schopnosti lidského myšlení (funkci a kapacitu mozku). Jelikož je nervová soustava nedonošenců nezralá, považovali jsme to za velmi přínosné. Neurolog nám to schválil a tak jsme zkusili nootropil, tebokan, fosfoser memory, pyridoxin, omega 3 mastné kyseliny tedy rybí tuk.
Jednou z nežádoucích účinků nootropik je hyperaktivita, neklid, což je ale podle mně důkazem toho, že   mozek víc pracuje  a  tím pádem to není na škodu.
Podrobněji o jednotlivých nootropikách:
Nootropil je nootropikum. Volně prodejný je jako roztok Nootropil 20% oral solution s 0,2 mg účinné látky piracetamu v 1ml roztoku. Nootropil přímo ovlivňuje funkci mozkových buněk, napomáhá lepšímu učení se, působí příznivě na paměť a bdělost zdravých pacientů i nemocných s funkční poruchou mozku. Piracetam stimuluje přenos nervových vzruchů a metabolické procesy v mozku, ovlivňuje srážlivost krve a zlepšuje tak prokrvení mozku. Funguje jako tzv. transmitter všech důležitých živin do mozku. Někdy se totiž může stát, že si tělo rozdělí živiny jinak a do mozku se jich nedostane tolik, kolik je potřeba. Nootropil přenese potřebné látky nejdřív do mozku a až zbytek si tělo přerozdělí podle své potřeby. Důležité je také, že se v těle nikde neukládá, ale poté, co splní svůj úkol, vyloučí se močí pryč z těla. Nootropil je určen pro děti školního věku, mladistvé a dospělé pacienty. Slouží k léčbě počátečních stadií senilní demence, k prevenci a léčbě senilních a poúrazových poruch myšlení, k usnadnění učení se a ke zlepšení paměti u dyslektiků, dále pak u poruch poznávacích funkcí po prodělané mrtvici.
My jsme užívali 5ml ráno a 3ml po obědě asi rok a půl. Teď příležitostně užíváme 4ml ráno, pouze jako 3.měsíční kůru. Důležité je začít s malou dávkou třeba 1,5ml denně tři dny a pak přidávat po 1,5ml každé dva dny až se dostanete na předepsanou dávku. Tělo si nejdřív musí zvyknout, jinak to může způsobit výkyvy v náladě. Když jsme ho začali brát poprvé, tak jsme viděli účinek už po měsíci užívání, kdy se velice zlepšilo Adámkovo porozumění.

Fosfoser memory je dost drahý a myslím, že se dá lehce nahradit obyčejným lecitinem např. od Natures Bounty. Lecithin je přirozená látka, jejíž výhody jsou zatím známy jen málo lidem. Jeho hlavními komponentami jsou cholin a inozitol. Cholin se většinou napojuje na vitaminy a hraje klíčovou úlohu ve struktuře biologických membrán. Inozitol se skaduje v mozku. Oba tyto prvky jsou nezbytné pro správné využití a odbourávání tuků



Lecithin a jeho účinky
nezbytný pro činnost mozkových buněk
blahodárně ovlivňuje paměť a jiné mozkové funkce
pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a tuku v organizmu.
Není znám žádný škodlivý vedlejší účinek lecithinu a není možné ho předávkovat.

Ginko Biloba (Tebokan)
Pozitivním účinkem je lepší prokrvení mozku, zlepšení koncetrace a schopnosti lépe si zapamatovat Brali jsme 1,5ml denně

Omega 3 mastné kyseliny
 Jejich význam pro organismus je velmi široký. Vedle potenciálního vlivu na duševní vývoj, nervovou soustavu a obranyschopnost organismu, omega-3 dále přispívají k prevenci srdečně-cévních onemocnění a podle některých studií mohou mít příznivý vliv v prevenci Alzheimerovy choroby. Nejdřív jsme dávali sirup Marin     Q. Díky tomu, že to byl sirup, tak to Adámek dobře snesl. Teď dáváme tobolky od firmy Liftea s citronovou příchutí.

Pyridoxin
Tento vitamin také udržuje v dobrém stavu nervy. My jsme brali do roka ½ tablety, pak jsme vysadili.
Pozor! Vysoké dávky vitaminu B6 (více než 2000 mg denně) mohou při dlouhodobém podávání způsobit nervové poškození.

Více zde: http://predcasnatka.webnode.cz/news/nootropika/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz

2 komentáře:

  1. Licithin a Ginko Bilobu mohu z osobní zkušenosti jen doporučit. Sepsal jsem celý článek o nootropikách včetně odkazů na dobré produkty. Budu rád, když se podívate - případně doplníte do článku.

    OdpovědětVymazat