sobota 26. listopadu 2011

Orofaciální stimulace


                          Tahy pro masáž obličejových svalů obr. z knihy Masáž dětí a kojenců Mgr. Hašplová



Laicky řečeno stimulace obličejových svalů a svalů  kolem pusinky. Zkusili jsme  to až ve třech letech, kdy Adámek ještě nemluvil, ale myslím, že se může začít už od miminek.

První stimulací může být masáž viz. krátké video  http://www.youtube.com/watch?v=t7kijqrQ4QAJe to natáčené až teď dříve mně to nenapadlo to zdokumentovat, je to jen pro názornost Každý krok opakujte 3x až 5x. Cvičte minimálně 2x denně alespoň 3 měsíce

Další stimulací může být lízátko viz. video http://www.youtube.com/watch?v=Nh6tvYFu4FA
Můžete také použít třeba nutelu, dítěti namáznete horní nebo spodní ret nebo koutky a pobídnete ho, aby si to olízlo.  Pokud neví, co má dělat, dejte mu olíznout prst, aby ochutnalo a předveďte mu to.
Dobré je foukání do jakýkoliv nástrojů flétny, harmoniky, do polystyrenového míčku (my si ho foukáme přes stůl), bublifuk, foukání brčkem do vody třeba ve vaně při koupání

Pokud máte problém s kousáním, tak opravdu dobrou radou je vkládat kousky ne na jazyk, ale jako do tváří. Adámek se to takhle krásně naučil. Dítě nenuťte a nečekejte, že to bude hned umět. Je potřeba nácvik a zkoušet to jen po kouskách.  Až když máme pocit, že dítě sní bez problémů pár kousků, můžete ho tak nakrmit.

Žádné komentáře:

Okomentovat